#trinxat - 22-10-15 #trinxat presa 77, amb Josep Lluís Pérez
1724
post-template-default,single,single-post,postid-1724,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

22-10-15 #trinxat presa 77, amb Josep Lluís Pérez

Josep Lluís Pérez

Josep Lluís Pérez

Josep Lluís Pérez, nascut a Quatretondeta el 1936, és de formació biòleg i pedagog. Al vi, aficionat. Va marxar de la comarca de El Comtat a l’inici dels 60 per marxar cap a Suïssa on va treballar de tot i de res: rentaplats, perruquer… i segur que moltes altres coses. Un cop dominat l’idioma, va constituir una associació d’emigrants on estudiar i dialogar i poder examinar-se, a distància, del batxillerat. Superada aquesta fase de forma exprés, set cursos en quatre anys, comença els estudis de Biologia Humana a l’Universitat de Ginebra sota la direcció de Jean Piaget, amb qui acabaria col·laborant.

Una escola de l’Opus, li dona a en Josep Lluís la oportunitat de tornar a Catalunya i passar per una escola de l’Opus a Sant Cugat, als anys 80 se li presenta la oportunitat de ser el primer responsable els estudis d’Enologia a Falset. Això va ser com tornar a estudiar: viatges a França, Suïssa, Alemània… i les classes i fer funcionar l’escola i que fos sostenible: comprar raïm per fer vi, vendre’l i aprofitar el diner per viatjar amb els estudiants a conèixer cellers…

El següent pas ja forma part de la llegenda, René Barbier i Carles Pastrana li ofereixen la possibilitat de responsabilitzar-se de la part de tècnica vinícola i enològica en el projecte de fer vi al Priorat; però amb un objectiu més intens de fons: impular el canvi de mentalitat de les persones i de les estructures arcaiques. Tots tres, juntament amb Àlvaro Palacios i Daphne Glorian van comprar una finca, la van plantar i van fer una bodega comú. L’any 1992 es posen a la venda els cinc primers clossos del Priorat: Clos Mogador, Clos de l’Obac, L’Ermita, Clos de l’Erasmus i, el d’en Josep Lluís, Clos Martinet.

Anys de viatjar amb la maleta plena de vins per vendre i d’evolucionar la tècnica porten a en Josep Lluís, amb 80 anys, a començar de nou per tornar als orígens. Torna a la didàctica i a la pedagogia, i aquest cop amb el que més temps ha dedicat a la seva vida, el vi, i amb el que més estima, la família. En Josep Lluís i la seva dona, Montse Ovejero, apliquen els seus quaranta anys d’experiència al celler per acompanyar al desenvolupament de les capacitats dels seus alumnes, guiant-los en un procés pedagògic i d’aprenentatge amb el suport experiencial de la creació i comercialització d’un vi…

Començar de nou per tornar als origen: del terroir a l’aula.

Sobre l'autor

Deixa una resposta

Categoríes

Twitter

#Barcelona #Girona #trinxat bon estiu bon trinxat catalunya Catalunya Ràdio Comunicació cuina cultura Descobrir Catalunya educació esade ESCACC espiritualitat Everest final Frederic Ximeno Fundació Bofill Genís Roca innovació Jaume Gomà Jorge Wagensberg Jose Antonio Donaire Laura Borràs lideratge Macníficos música passió periodisme política Ramon Viñas Reus sapiens SegundaMano trinxatdeluxe turisme UNESCO URV Vicens Vives

Arxius